Be part of the change

Op weg naar een nieuwe levensstijlNaar gewoontes die producten een tweede kans gevenNaar langetermijndenken en bezit op korte termijnVan slijtage tot hergebruik en reparatieVan een oud patroon naar een nieuwe mindsetVan onzorgvuldig afval naar een beter gebruik

Over ons

Verandering begint bij jezelf

Interview met Paul Smits – De ondernemer

Ondernemer Paul Smits vertelt in een gesprek met een van de studenten wat hem bewogen heeft om de Green Outlet in Amersfoort te starten…

Wat is Green Outlet Amersfoort?

Green outlet Amersfoort is een winkel die allerlei spulletjes verkoopt zoals 2e hands, partijgoederen en vintage kleding.

Nijhof en Wehkamp zijn bedrijven die meubels en woonaccessoires aan ons leveren. Zij hebben deze producten al een keer geprobeerd te verkopen, of ze waren verkocht en zijn geretourneerd.  Ze verzamelen die spullen en bieden dat in één bundel aan. Hiernaast nemen wij ook spullen van mensen uit de buurt aan.

Wij hebben vintage kleding, wat wij erg leuk vinden. Het is kleding dat nu hip en populair is plus dat het natuurlijk goed voor het milieu is doordat het nog een keer gebruikt wordt en niet in de prullenbak beland. Op deze manier hoeft er minder nieuwe kleding geproduceerd te worden.

over ons

Hoe ben je op dit idee gekomen?

Ik ben op het idee gekomen doordat ik vijf jaar als hoofd van de winkel bij Kringloop Amersfoort/Leusden heb gewerkt. Dit is een erg inspirerende omgeving met handelaren, mensen met een kleine portemonnee. Mensen die uit heel de wereld komen en zo zie je dat iedereen weer iets anders inlevert en zoekt. Soms krijg je dingen binnen waar je zelf minder snel voor zou kiezen, maar dat laat je snel los als je ziet dat anderen het wel geweldig vinden en het onverwachts heel goed loopt.

Ieder heeft zo zijn smaak en dat is erg leuk om te zien. We ontmoeten veel verschillende mensen. Heel veel vrijwilligers, mensen met een rugzakje, mensen die integreren via de gemeente en mensen met taakstraffen. Dat laat je een hele bijzondere wereld zien. Ik ben in deze wereld gerold, maar vond hiervoor kringlopen en vlooienmarkten al geweldig. Mijn hele huis staat ermee vol en zo krijg je de meest unieke stukken en blijft het prijstechnisch leuk.

Van MBO Amersfoort kreeg ik een belletje of het mij leuk lijkt om een bedrijf op te starten in samenwerking met leerlingen. Ik was meteen enthousiast en leek mij een erg leuk idee.

Missie en Visie

Green Outlet Amersfoort is een winkel waarin alles draait om hergebruik, duurzaamheid en leren. In deze winkel geven we dagelijks invulling aan het concept van werkend leren waarmee MBO Amersfoort zich onderscheidt van andere instellingen voor Middelbaar Beroeps Onderwijs.

De realistische praktijk van Green Outlet Amersfoort biedt studenten, die een Retail-opleiding volgen op niveau 3 of 4, de gelegenheid om te werken en leren onder begeleiding van professionals uit het vak. Zij leren door te doen.

Green Outlet functioneert als een normaal bedrijf, waar alle facetten van het Retailvak voorbijkomen en waar hergebruik en duurzaamheid het uitgangspunt zijn. Studenten verzorgen de inkoop, de prijsstelling, de promotie, de verkoop en de after-sales. En ……. niet alleen fysiek winkelen is mogelijk. Op termijn zullen de studenten ook een webshop in de lucht brengen.

De realistische praktijk komt naar voren in de exploitatie. Minimaal 50% van de omzet van GO wordt gerealiseerd door de marges die behaald worden op de verkoop van vintage kleding en meubilair en accessoires die bij de grote winkels/ketens onvoldoende doorloopsnelheid kennen. Deze goederen krijgen een 2e kans en hiermee komt het duurzaamheidsaspect goed naar voren.

Green Outlet Amersfoort is onderdeel van OIB (Onderwijs In Bedrijf) Holding B.V.. Onder deze holding vallen acht onderwijsbedrijven die allen in hun vakgebied het werkend leren verzorgen. Green Outlet Amersfoort is het “jongste” onderwijsbedrijf van MBO Amersfoort. Het bedrijf heeft als kernwaarden: duurzaam, ondernemend, vakkundig, verbindend.